Cele mai importante reguli de etichetă în avion – actualizate

25.11.2021blog

Deși în general recomandarea autorităților este să evităm zborul cu avionul și în general orice fel de deplasări, anumite persoane pur și simplu trebuie să continue să călătorească pe căile aerului, în special din motive profesionale. Pentru a contribui la siguranța ta, îți punem la dispoziție o listă actualizată a regulilor de etichetă în avion, actualizare ce vine sub forma prevederilor legate de Covid.

Probabil că ai descoperit deja beneficiile rezervărilor online și te-ai obișnuit cu achiziționarea biletelor online, deci noile recomandări de zbor nu-ți vor da bătăi de cap. Ai grijă să ajungi la aeroport la timp și în siguranță și respectă și restul recomandărilor de siguranță după Coronavirus.

Reguli generale de etichetă în avion

Respectarea acestor norme de conduită în avion va asigura o călătorie plăcută atât pentru tine, cât și pentru ceilalți călători și personalul aeronavei:

 • Salută echipajul de zbor atât la îmbarcare, cât și la coborâre. Dacă nu le cunoști limba, un semn din cap și un zâmbet vor fi întotdeauna apreciate.
 • Nu te grăbi la îmbarcare. Păstrează pe cât posibil distanța față de ceilalți călători. Însoțitorii de bord te vor ajuta să găsești loc pentru toate bagajele, deci nu te impacienta. De asemenea, ai grijă să nu supraîncarci spațiul pentru bagaje. Ține bagajul mai mic la picioare.
 • Închide telefonul mobil sau pune-l pe modul avion. Altfel riști ca acesta să interfereze cu sistemele electronice ale avionului.
 • Ascultă cu atenție instrucțiunile însoțitorilor de zbor, mai ales pe cele legate de normele de siguranță.
 • Din grijă pentru vecini, care și așa vor respira prin mască, nu purta parfumuri puternice și consumă alcool cu moderație.
 • În cazul în care conversezi cu cineva, păstrează o distanță sigură și nu ridica tonul.
 • Nu ocupa alt loc decât cel desemnat. Locurile au fost împărțite în mod strategic pentru a păstra distanțarea. Dacă avionul nu este plin și totuși vrei să te muți, adresează-te însoțitoarei de zbor.
 • În cazul în care călătorești cu copii, asigură-te că aceștia nu deranjează pe nimeni.
 • În cazul în care comportamentul unui pasager este inadecvat sau nu respectă normele de igienă și siguranță, îl poți ruga să-și schimbe comportamentul. În cazul în care acesta nu este receptiv, te poți adresa însoțitorilor de zbor.
 • Lasă toaleta așa cum ai prefera să o găsești.

Actualizări legate de măsurile de siguranță, sănătate și combatere a pandemiei

Pe lângă regulile de bun-simț menționate mai sus, autoritățile recomandă și respectarea unor norme speciale în vederea combaterii răspândirii virusului. Desigur, înainte de a programa o călătorie cu avionul trebuie să te asiguri că ești perfect sănătos, pentru a nu-i pune în pericol pe restul pasagerilor. Nu uita nici să verifici dacă țara în care călătorești sau chiar compania de zbor impune prezentarea unui certificat de vaccin sau a unui test negativ.

Companiile aeriene vor avea oricum grijă să distribuie locurile pentru a respecta distanțarea socială. În cazul pasagerilor care prezintă simptome de COVID se poate recurge la lăsarea a două rânduri libere pentru a asigura spațiu de izolare.

Acestea fiind spuse, următoarele reguli trebuie respectate:

 • Poartă masca pe parcursul zborului (în mod corespunzător) și în aeroportul de plecare/destinație.
 • Nu sta la coadă la toaletă. Așteaptă până când aceasta se eliberează și pasagerul a ajuns la locul său pentru a evita să te intersectezi cu acesta.
 • Ușurează bagajul de mână, se încurajează doar aducerea obiectelor absolut necesare. De asemenea, ai grijă ca bagajul tău să includă măști de rezervă în cazul zborurilor mai lungi și orice alte echipamente de protecție, de exemplu dezinfectant sau mănuși.
 • Plătește pe cât posibil cu cardul pe durata zborului pentru a evita contactul.
 • Respectă regulile de igienă și de distanțare socială și evită contactul cu persoanele bolnave sau care par să aibă simptome de COVID.

Dacă respecți toate aceste reguli vei avea parte de un zbor mai plăcut și mai sigur, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți pasageri.

Inapoi la Articole
15.12.2023blog
REGULAMENT GIVEAWAY

Deși în general recomandarea autorităților este să evităm zborul cu avionul și în general orice fel de deplasări, anumite persoane pur și simplu trebuie să continue să călătorească pe căile […]

25.10.2023blog
Ce trebuie să faci dacă bagajul tău este pierdut la aeroport: ghid detaliat

Deși în general recomandarea autorităților este să evităm zborul cu avionul și în general orice fel de deplasări, anumite persoane pur și simplu trebuie să continue să călătorească pe căile […]

25.10.2023blog
Opțiuni de transport pentru animale de companie: în cușcă, în cabină sau în cală

Deși în general recomandarea autorităților este să evităm zborul cu avionul și în general orice fel de deplasări, anumite persoane pur și simplu trebuie să continue să călătorească pe căile […]