Cum scapi de frica de avion?

27.05.2019blog

Știai că una din patru persoane este îngrozită de gândul de a zbura cu avionul? Teama de avion poate avea o intensitate mai mică sau poate determina pasagerul să renunțe la zbor chiar în fața porții de îmbarcare. Această fobie poate fi înfrântă cu ajutorul tehnicilor de relaxare, prin repetarea experienței de a zbura, prin înțelegerea mecanismelor și a tehnologiei care stau în spatele unui zbor sau chiar o vizită la psiholog. Șansele ca un avion să se prăbușească sunt infime, adică de 0,00001 la sută, ceea ce face din transportul aerian cea mai sigură cale de a călători. Despre ce este, de fapt, aviafobia și despre cum poți scăpa definitiv de ea îți vom spune în cele ce urmează.

Cum apare frica de avion?

Chiar dacă transportul cu avionul este cel mai sigur dintre toate, această informație nu are nicio valoare în fața unei persoane care a reușit să dezvolte o teamă de zbor. La baza acesteia pot sta mai multe motive, unele apărute în urma experiențelor trăite la bordul unor aeronave, altele având o cauză irațională, întâlnite mai ales la persoanele care nu au pășit niciodată într-un avion. Oricare ar fi originea lor, frica de zbor este cea care determină multe persoane să refuze vacanțe exotice, locuri de muncă în străinătate sau experiențe pe care le pot trăi la o distanță mult prea mare de casă, în destinații unde nu se poate ajunge decât cu avionul.

 

Dacă și ție ți-e teamă să zbori, analizează profund originea acestei frici, pentru a o combate cât mai curând. Ea poate porni din două motive principale:

 

  1. Frica de moarte – aeronavele care efectuează zboruri de linie intercontinentale ating înălțimea de 8.000 de metri, în vreme ce zborurile transatlantice se efectuează la peste 10.000 de metri deasupra solului. Conștientizând distanța până la pământ, te poți gândi că moartea ar fi iminentă, în cazul unor defecțiuni ale aparatului de zbor.

 

  1. Lipsa controlului – cabina piloților este izolată de restul aeronavei, așa că accesul vizual la manevrele efectuate de către specialiști în timpul zborului nu poate exista. Totodată, comunicarea cu turnurile de control pe care piloții o au, în urma căreia pot fi efectuate anumite manevre bruște ale avionului pentru evitarea zonelor cu turbulențe, nu ajunge la pasageri. Din această cauză, unul din patru oameni aflați la bord poate dezvolta o fobie de zbor din cauză că nu poate anticipa mișcările avionului.

 

  1. Claustrofobie – spațiul din majoritatea aeronavelor, mai ales dacă vorbim de cele încadrate la categoria low-cost, este foarte limitat. Spațiul intim îți este invadat de persoane alături de care nu ai mai călătorit niciodată, așa că teama de avion poate avea la origine această fobie. Nici toaletele din avion nu sunt deloc încăpătoare, ceea ce ar putea completa senzația de disconfort.

 

Ce stă în spatele fricii de avion?

Pentru cei care au călătorit cu avionul, dar evită să o mai facă, senzația de disconfort la bord pleacă de cele mai multe ori din cauza turbulențelor. Aviafobiștii permit senzației neplăcute să se instaleze la prima turbulență simțită, iar experiența poate degenera foarte ușor într-un atac de panică. De fapt, turbulențele sunt perfect normale și sunt produse din cauza creșterii sau a scăderii în altitudine a avionului. Comparativ, acestea se simt ca atunci când călătorești cu mașina pe un teren accidentat. Extrem de rare sunt cazurile în care turbulențele cauzează rănirea pasagerilor dintr-un avion, iar acest lucru se întâmplă atunci când aceștia nu poartă centura de siguranță.

E bine să știi că pentru fiecare oră pe care avionul cu care urmează să călătorești o va petrece în aer aeronava are parte de 11 ore de mentenanță. Dacă, de exemplu, zbori din București până în Madrid, avionul în care te vei urca a fost atent verificat de mecanici timp de 33 de ore. Nicio aeronavă nu părăsește solul fără a avea toate detaliile puse la punct și niciun pilot nu va accepta să piloteze un avion care are cea mai mică defecțiune.

 

Tehnici de combatere a fricii de avion

Dacă ești terifiat de gândul că urmează să zbori, am pregătit pentru tine câteva sfaturi și tehnici de eliminare a acestei frici, pe care le poți face atât înainte, cât și în timpul călătoriei cu avionul. Iată care sunt acestea:

 

  • Hidratează-te corespunzător – hidratarea suficientă înainte de zbor face din această experiență una mai plăcută, pentru că organismul va fi relaxat.
  • Comandă ceva de mâncare – ar putea părea hilar, însă dacă mănânci atunci când ți-e frică, senzația dispare, creierul primind informația că ești în siguranță, atâta timp cât ai cu ce să te hrănești. Dacă nu îți este foame, încearcă să ronțăi covrigei, biscuiți sau alte snack-uri.
  • Ascultă muzică de relaxare – te va ajuta să te destinzi, iar căștile te vor izola de mediul în care te afli.
  • Stabilește-ți un target pe care să îl rezolvi imediat ce vei coborî din avion – acest truc îți va concentra atenția în altă direcție, așa că propune-ți să cumperi un suvenir la aterizare sau să faci o fotografie cu primul om care îți iese în cale, odată ajuns la sol.
  • Respiră adânc și rar – asta te va ajuta să îți rărești bătăile inimii, deci te vei relaxa mai ușor.
  • Alege o cursă fără escală – un zbor cu o durată mai lungă până la destinație te poate ajuta să te bucuri de un somn neîntrerupt, în vreme ce o călătorie cu escală îți poate intensifica teama de avion, din cauza decolărilor și a aterizărilor multiple.

 

Dacă senzațiile neplăcute la bord persistă și după ce ai aplicat aceste tehnici, cere ajutorul unui psiholog, care te poate face să îți înfrângi frica de zbor.

Inapoi la Articole
15.12.2023blog
REGULAMENT GIVEAWAY

Știai că una din patru persoane este îngrozită de gândul de a zbura cu avionul? Teama de avion poate avea o intensitate mai mică sau poate determina pasagerul să renunțe […]

25.10.2023blog
Ce trebuie să faci dacă bagajul tău este pierdut la aeroport: ghid detaliat

Știai că una din patru persoane este îngrozită de gândul de a zbura cu avionul? Teama de avion poate avea o intensitate mai mică sau poate determina pasagerul să renunțe […]

25.10.2023blog
Opțiuni de transport pentru animale de companie: în cușcă, în cabină sau în cală

Știai că una din patru persoane este îngrozită de gândul de a zbura cu avionul? Teama de avion poate avea o intensitate mai mică sau poate determina pasagerul să renunțe […]