Cum transportăm corect lichidele și medicamentele în bagajul de mână

26.07.2023blog

Te invităm să afli care sunt regulile esențiale pentru transportul lichidelor și medicamentelor în bagajul de mână, astfel încât călătoria să fie cât mai plăcută și lipsită de neplăceri. Cu ajutorul acestor informații esențiale, poți pregăti din timp un spațiu special destinat trecerii lor prin filtrul de securitate de la aeroport.

Regulamentul privind transportul lichidelor în bagajul de mână

Potrivit regulamentelor internaționale, lichidele transportate în bagajul de mână trebuie să fie depozitate în recipiente care nu depășesc 100 ml fiecare. Asta înseamnă că nu vei putea transporta în bagajul de mână sticle mari de apă, suc, ceai, sirop sau alte lichide.

Mai mult decât atât, toate aceste recipiente trebuie să fie plasate într-o pungă de plastic transparentă cu închidere tip zip, care nu depășește un volum total de 1 litru. Această limită este impusă pentru a se asigura că nu există riscul de a transporta lichide periculoase sau explozive.

Regula se aplică și pentru soluții lichide de cosmetică și igienă personală: gel de duș, șampon, pastă de dinți, loțiuni, creme, parfumuri, mascara, gloss de buze sau alte bunuri cu o consistență similară. Toate lichidele transportate în bagajul de mână vor fi inspectate la controlul de securitate din aeroport.

Pasagerii trebuie să scoată pungile de plastic cu lichide din bagajul de mână și să le prezinte separat pentru inspecție. Această acțiune facilitează procesul de control al securității și permite verificarea rapidă și eficientă a lichidelor transportate.

Excepții la regulile de transport al lichidelor în bagajul de mână

Există unele excepții de la aceste reguli, ce vizează lichidele incluse în bagajul de mână cu care faci imbarcarea in avion. Acestea pot fi transportate în cantități mai mari de 100 ml, dar pot fi necesare dovezi ale necesității lor.

Alimentele pentru copii și lichidele dietetice speciale, necesare în timpul zborului, sunt excluse din limita de lichide. Această excepție este importantă pentru a asigura că pasagerilor care au copii mici, sau nevoi dietetice speciale, nu le este restricționat accesul la aceste produse.

Lichidele de la duty-free sunt, de asemenea, exceptate de la limita de 100 ml. Condiția este ca acestea să fie ambalate într-un sigiliu de securitate transparent și nedeteriorat, la momentul controlului de securitate. Această excepție le permite pasagerilor să achiziționeze lichide în duty-free și să le transporte în bagajul de mână, pentru a se evita riscul deteriorării în bagajul de cală.

Lichidele necesare pentru scopuri de lucru. În cazuri specifice, persoanele care călătoresc la bordul avionului cu echipament profesional de lucru, ce necesită lichide suplimentare, acestea pot fi exceptate de la limita analizată mai sus, însă poate fi necesară o autorizație specială.

Regulamentul privind transportul medicamentelor în bagajul de mână

Procedura de declarare a medicamentelor la securitate este un pas obligatoriu. Indiferent de forma în care se prezintă medicamentele (tablete, lichide, spray-uri, geluri etc), trebuie declarate la controlul de securitate înainte de îmbarcare.

Aceasta este o cerință standard pentru toate aeroporturile și companiile aeriene. Declararea medicamentelor este importantă pentru a asigura că acestea sunt conforme cu regulile de securitate și pentru a evita suspiciuni sau incidente generatoare de întârzieri, în timpul procesului de control.

Un alt aspect important este ambalarea medicamentelor în mod corespunzător. Medicamentele trebuie să fie plasate într-o pungă de plastic transparentă, separată de cea pentru lichidele transportate în bagajul de mână. Astfel, inspecția realizată la punctul de control se poate simplifica semnificativ.

Pentru a evita orice fel de inconvenient, este recomandat să ai la tine documentația necesară pentru medicamentele din bagajul de mână: o rețetă de la medicul curant sau o scrisoare de la un profesionist din domeniul sănătății, care să ateste necesitatea medicamentelor. Această documentație este importantă pentru a verifica autenticitatea / necesitatea medicamentelor și poate fi solicitată în timpul controlului de securitate.

Există și reguli speciale pentru medicamentele lichide. În cazul în care ai nevoie de lichide medicale, cum ar fi insulina, acestea pot fi exceptate de la limita-standard de 100 ml. Poate fi necesar să declari aceste articole la securitate și este indicat să deții un document justificativ, precum rețeta medicală eliberată pentru o anumită afecțiune.

Efectele unui transport necorespunzător al acestor bunuri

Consecințele transportului necorespunzător al lichidelor și medicamentelor în bagajul de mână pot afecta atât călătorii, cât și procesul de trecere prin punctul de securitate al aeroportului. Iată câteva dintre efectele nerespectării obligațiilor pe care le-am menționat mai devreme:

O consecință imediată a nerespectării regulilor pentru transportul lichidelor și medicamentelor în bagajul de mână este confiscarea acestora de către personalul de securitate al aeroportului. Acest lucru poate duce la pierderea unor bunuri de valoare sau necesare călătoriei.

Încălcarea regulilor de transport al lichidelor și medicamentelor poate duce la întârzieri semnificative în procesul de control al securității, ceea ce ar putea duce la pierderea zborului. Într-un astfel de caz, pasagerul ar putea fi nevoit să achiziționeze un bilet nou, ceea ce ar putea duce la costuri suplimentare considerabile.

Dacă medicamentele necesare nu sunt ambalate corespunzător sau sunt confiscate, călătorii pot avea probleme de sănătate în timpul călătoriei. Pot apărea situații în care pasagerii nu au acces la medicamentele lor și nu pot primi îngrijiri medicale adecvate în avion.

În cazuri grave, încălcarea regulilor de transport al lichidelor și medicamentelor poate duce la aplicarea unor sancțiuni legale. Acestea pot varia de la amenzi până la interdicții de călătorie, în funcție de legislația țării respective. De exemplu, în Regulamentul (CE) nr. 300/2008 al Comisiei Europene se menționează că „pasagerii care nu respectă aceste reguli pot fi supuși la sancțiuni în conformitate cu legislația națională”.

Înainte de călătoria cu avionul, asigură-te că respecți regulile privind transportul acestor bunuri în bagajul de mână. Pentru a evita consecințele nerespectării lor, este recomandat să te informezi în prealabil despre întregul set de obligații, specifice aeroportului de pe care zbori, pentru a te pregăti corespunzător de călătorie.

Inapoi la Articole
15.12.2023blog
REGULAMENT GIVEAWAY

Te invităm să afli care sunt regulile esențiale pentru transportul lichidelor și medicamentelor în bagajul de mână, astfel încât călătoria să fie cât mai plăcută și lipsită de neplăceri. Cu […]

25.10.2023blog
Ce trebuie să faci dacă bagajul tău este pierdut la aeroport: ghid detaliat

Te invităm să afli care sunt regulile esențiale pentru transportul lichidelor și medicamentelor în bagajul de mână, astfel încât călătoria să fie cât mai plăcută și lipsită de neplăceri. Cu […]

25.10.2023blog
Opțiuni de transport pentru animale de companie: în cușcă, în cabină sau în cală

Te invităm să afli care sunt regulile esențiale pentru transportul lichidelor și medicamentelor în bagajul de mână, astfel încât călătoria să fie cât mai plăcută și lipsită de neplăceri. Cu […]