Ce este răul de avion și cum poți scăpa de el?

răul de avion
24.05.2022blog

Răul de avion la copii sau la adulți poate fi o afecțiune destul de neplăcută, mai ales în contextul în care anumite călătorii nu pot fi făcute decât pe calea aerului. Tocmai de aceea este absolut necesar să înțelegi ce este, dar și care este tratamentul pentru răul de avion.

În cazul în care poți ajunge la destinație și cu mașina, te încurajăm să descoperi serviciile noastre de rent a car. Îți oferim chiar și 7 sfaturi de care să ții cont!

Ce este răul de avion

Răul de avion se încadrează în aceeași categorie cu răul de mașină sau cel de mare, mai exact răul de mișcare. Desigur, în funcție de tipul de transport, această afecțiune se poate manifesta mai grav sau mai puțin grav. Ea se declanșează atunci când organismul se mișcă într-un mod accelerat într-o anumită direcție.

Ce se întâmplă de fapt? Receptorii din urechea internă, cei responsabili cu echilibrul, obțin informații diferite față de cele oferite de receptorii vizuali. Cu alte cuvinte, ochii nu înregistrează faptul că te miști, dar corpul da, astfel creierul primește semnale contradictorii. Răspunsul creierului este starea de rău.

Prin stare de rău înțelegem o serie de simptome, mai exact:

 • Amețeală;
 • Greață;
 • Vărsături;
 • Disconfort abdominal;
 • Transpirație;
 • Palpitații;
 • Cefalee;
 • Tulburări de respirație, dar și de circulație;

Starea de rău de mișcare poate fi agravată și de către factorii următori: ventilație proastă (de asta fiind necesar să respecți cele mai importante reguli de etichetă în avion, de exemplu cel legat de parfumuri puternice), factori emoționali, factori hormonali pe perioada sarcinii, migrena, perioada ciclului menstrual, administrarea de contraceptive orale, afecțiunea vestibulară, vederea orizontului în mișcare.

Cum poate fi combătut răul de avion

Să te pregătești temeinic este unul dintre cele 3 top sfaturi pentru a te asigura că vei călători în siguranță. Prin pregătire înțelegem atât prevenția, cât și tratarea răului de avion. Iată câteva strategii folositoare:

Măsuri speciale pentru cei mici

Răul de mișcare se manifesta mai puternic uneori în cazul copiilor, tocmai de aceea va fi recomandat să-ți iei măsuri suplimentare atunci când călătorești cu aceștia. Încearcă pe cât posibil să concentrezi atenția celui mic pe alte activități, nu pe starea de rău. Alege un loc la geam pentru el și fă rost de pastile pentru rău de avion de la medic.

Tratament medicamentos

Ce pastile să iau pentru rău de avion? Medicamentele pentru rău de avion pot fi recomandate de către medicul tău, în urma unui consult de specialitate. Acestea pot fi sub formă de pastile sau plasturi. Mare grijă însă, acest tip de medicamente pot avea efecte secundare precum senzația de gură uscată sau somnolența.

Tratament medicamentos

În loc de medicamente, ai putea încerca un tratament naturist. Anumite persoane răspund pozitiv după ce-și administrează ceaiuri speciale sau consumă ghimbir și/sau mentă.

Suplimente

Pe lista suplimentelor de călătorie vei descoperi vitamina B6, cea care poate calma starea de greață, sau magneziul, perfect pentru a te calma din punct de vedere nervos.

Brățări speciale

Brățările pentru răul de mișcare funcționează pe principiul presopuncturii. Prin stimularea unui punct aflat sub încheietura mâinii, aceste brățări pot ameliora stările de greață. Se folosesc câte una pentru fiecare încheietură. Nu prezintă efecte secundare, dar nici eficiența lor nu este una demonstrată.

Metode de prevenție

Decât să tratezi, mai bine ai grijă să previi. Iată ce poți face pentru a preveni răul de avion:

 • Selectează locurile care se află deasupra aripilor avionului;
 • Privește pe fereastră în direcția de deplasare sau ține ochii închiși și încearcă să dormi;
 • Stai cu capul sprijinit de spătar și evită să te miști prea mult;
 • Inspiră și expiră rapid în timp ce te concentrezi doar pe această activitate;
 • Consumă gumă de mestecat sau alte dulciuri;
 • Evită mirosurile puternice care pot amplifica senzația de greață;
 • Evită mâncărurile grase sau picante înainte și pe perioada călătoriei;
 • Odihnește-te înainte de călătorie;
 • Consumă mai multă apă pe perioada călătoriei;

Dacă respecți toate aceste sfaturi vei avea o călătorie cu siguranță mai plăcută!

Inapoi la Articole
15.12.2023blog
REGULAMENT GIVEAWAY

Răul de avion la copii sau la adulți poate fi o afecțiune destul de neplăcută, mai ales în contextul în care anumite călătorii nu pot fi făcute decât pe calea […]

25.10.2023blog
Ce trebuie să faci dacă bagajul tău este pierdut la aeroport: ghid detaliat

Răul de avion la copii sau la adulți poate fi o afecțiune destul de neplăcută, mai ales în contextul în care anumite călătorii nu pot fi făcute decât pe calea […]

25.10.2023blog
Opțiuni de transport pentru animale de companie: în cușcă, în cabină sau în cală

Răul de avion la copii sau la adulți poate fi o afecțiune destul de neplăcută, mai ales în contextul în care anumite călătorii nu pot fi făcute decât pe calea […]